Pustende klær

Når det kommer til treningsklær så hører vi ofte at det er viktig at klærne ‘puster’. Uttrykket ‘pustende klær’ høres ut som en selvmotsigelse, men det vi mener er at klærne slipper ut vanndamp/svette (og dermed «puster ut») slik at fuktighet føres vekk fra kroppen. Dette skjer helt konkret ved at tekstilene som treningsklærne er laget av har porer som er for små til at f.eks. vanndråper som regn slipper inn, men store nok for vannmolekyler og dermed vanndamp. Pustende tekstiler gjør med andre ord akkurat det samme som huden vår, hoder vannet ute men lar svetten slippe igjennom!

Ett av de første av disse syntetiske, vanntette og pustende tekstilene var velkjente Gore-Tex som i dag nærmest har blitt en generisk betegnelse for slike tekstiler. Opprinnelig ment for bruk i romfartsindustrien ble tekstilet patentert i 1976, men har i dag utløpt og dermed finnes det en rekke lignende tekstiler på markedet.

Ved å bruke pustende treningsklær så holder du deg varm og tørr mens du trener, og med det norske klimaet hvor vinden ofte kan være sur er det en stor fordel for de som liker å trene utendørs. Er du mer av typen som liker å trene inne er pustende treningsklær også å foretrekke for å unngå at man er klissvåt av svette og klam mot slutten av treningsøkten.

Generelt sett er det viktig å velge treningsklær som passer deg og dine behov, samt lommeboken. Det er unødvendig å bruke profesjonelt utstyr hvis man ikke skal drive på et profesjonelt nivå, men også unødvendig å få skader, miste lysten eller bli syk fordi man skulle spare for mye penger. Trening er for de fleste forbundet med velvære, og gode treningsklær har en kombinasjon av å føles bra på kroppen under trening samt få deg til å føle deg bra med hvordan du ser ut.

admin