Løp for livet

Det er sjelden noen betviler om det å løpe er sunt eller ikke. Fra naturens side kan man hevde at det å løpe er den mest naturlige treningsformen siden det var slik vi mennesker fra evolusjonens side ble skapt for å bevege oss fort, men det er heller ikke tvil om at det å løpe mye/ofte kan utsette kroppen for belastningsskader.

Diskusjoner om underlag, skotøy og løpeteknikker blir ofte diskutert i media og treningsmiljøer. Og som med alle andre treningsformer finnes det trender som kommer og går, men hovedpunktet er uansett dette: Løping er sunt!

Løping er den treningsformen som forbrenner flest kalorier ift. pulsnivået, og som med all annen trening gjelder visse hovedprinsipper.

  • Ha riktig utstyr (dette er jo veldig enkelt med tanke på løping siden du kun trenger gode sko).
  • Start forsiktig hvis du er nybegynner. Bedre å øke treningsmengden gradvis enn å miste lysten/bli skadet med en gang.
  • Varier hvordan du trener.

I utgangspunktet er vi skapt for løpe for jakt eller eventuelt flukt. Det vil si at det var en helt konkret, livsviktig grunn til at vi løp mens vi i dag løper av mange forskjellige grunner i treningssammenheng. Mange får et kick av å løpe, som er helt naturlig siden endorfiner skilles ut i kroppen når man trener, men det å løpe ekstremt lange distanser kan man kanskje si er litt unaturlig for mennesker (selv om vi vet at våre forfedre kunne jakte i dagevis og forflytte seg over veldig store distanser. Men, er man riktig forberedt og sørger for riktig restitusjon er det selvfølgelig ikke noe negativt med å løpe lengre distanser.

Vi har konkurrert mot hverandre i løping siden hvert fall de første olympiske leker for ca. 2700 år, men mest sannsynlig lenge før dette også. Jogging som treningsform kom som den såkalte «joggebølgen» til Norge fra USA i 1970-årene, og er i dag en av de vanligste treningsformene vi har.

Grunnen er enkel: løping er sunt – enkelt – effektivt!