Barfotsko

Disse skoene er en en type sko som skal bringe løpeopplevelsen tilbake til det den var i millioner av år før skoen ble oppfunnet – da vi løp barfot. Det finnes to typer, begge blir kalt barfotsko eller minimalistiske sko, og forskjellen er uten eller med en liten forhøyning av hælen på mellom 4-8mm.

Du finner modeller som kaller seg barfotsko med større fall fra hær til tå, men det er omstridt om dette faller inn under barfotsko-definisjonen. Barfotsko har minimalt med demping og er veldig lette for å etterligne barfot-løping så mye som mulig, samtidig som de beskytter mot objekter på bakken som grus og stein.

Da barfotsko kom fikk de umiddelbart stor oppmerksomhet, men fokuset skiftet etter hvert fra fascinasjon til spørsmålstegn ved hvor helsemessig forsvarlig bruken egentlig var. Forkjemperne mener at barfotsko er det nærmeste vi kommer løping og jogging slik vi ble skapt for å bevege oss, men at det tar tid å avvenne kroppen den «hjelpen» vi har blitt vant til at løpesko gir oss.

De mener også at man må skifte løpeteknikk tilbake til slik vi er utviklet for å løpe, som er å treffe underlaget mer med tåball-området av foten som er en mer energieffektiv og mindre belastende enn å lande på hælen som er vanlig. Motstanderne av barfotsko advarer mot skader og at barfotsko kun kan brukes på naturlige underlag og dermed er meningsløse i våre dager når det er asfalt, grus eller tredemølle som gjelder.

Det er vanskelig å si om barfotsko har kommet for å bli, det finnes definitivt løpere som sverger til dem og skoene finnes i et stort utvalg. Men et mulig resultat av debatten og forskningen barfotsko-trenden har skapt er at det nå blir mer og mer vanlig med forfotsko – altså sko med lavt fall fra hæl til tå som skal fremme forfotsteg. Så får vi se om denne trenden holder seg, og om det stemmer at de siste 40 års joggesko-utvikling kanskje ikke har vært så sunt for oss som først antatt.

admin